Rendhagyó énekóra

2019. április 23-án, szerdán, rendhagyó énekóra keretében a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – AMI Népzenei Tanszakának tanára, Szebenyi Jutka néni mesélt nekünk az autentikus népdalokról. Előadását két kiváló népi énekes tanítványa színesítette.

Majd mi is örömmel énekeltünk Ildikó néni vezetésével pár népdalt.

Az óra második felében pedig Tóth József Igazgató Úr arról tartott előadást, hogy a zeneszerzők hogyan építik be műveikbe a magyar népdalokat.

A zeneiskola fúvósötösének előadásában ilyen feldolgozásokat hallottunk, melyeket nagyszerű művésztanárok virtuózan játszottak el nekünk.

Hajdu Márton 6.a

IMG_20190424_083015_resized_20190425_125055071IMG_20190424_082645_resized_20190425_125010808

KATASZTRÓFAVÉDELMI VERSENY

2019. április 16-án egy katasztrófavédelmi versenyen képviseltük iskolánkat Hajdúszoboszlón. A csapatunk tagjai Csiszár Anna, Szabó Imre András, Bálega Demeter és Kiss Milán voltak. Moczok Gyula készített fel bennünket a versenyre, aki az iskolai szakköröket is tartja.

A versenyen több állomás volt, ahol elméleti és fizikai próbákat kellett teljesítenünk.

Az elméleti rész az ADR-nek (veszélyes áruk szállítása) és a KRESZ-nek az ismeretéből, valamint bárcatáblák és tűzoltó felszerelések felismeréséből állt.

A fizikai próbákon a tűzoltást, a homokzsákpakolást, az ausztrál kötélmászást, az elsősegélynyújtást, a csapatmunkát, a biciklizést akadályokkal, a csomózási technikákat, a tárgyak füstsátorból kimentését kellett bemutatnunk.

Októbertől lelkesen készültünk a versenyre, ami mindannyiunknak nagyon tetszett.

A versenyen a hat csapatból másodikak lettünk. Sajnáltuk, hogy homokzsákpakolásból nem szereztünk különdíjat, bár igen ügyesek voltunk.

Élményekben gazdagon tértünk haza.

Reméljük, jövőre elsők leszünk!

Kiss Milán 6.a

A képen Kiss Milán 6. a osztályos tanuló látható a tűzoltás előtt védőruhában.

A képen Kiss Milán 6. a osztályos tanuló látható a tűzoltás előtt védőruhában.

Vízilabdázó az országos úszó diákolimpián?!

– Zsombor, gratulálok az országos úszó diákolimpián elért 2. helyezésedhez.

– Köszönöm szépen.

– Hogy jutott eszedbe, hogy vízilabdázóként az úszók közt indulj amatőrként?

– Mivel a vízilabdaedzéseken túl eddig is jártam úszni azért, hogy a vízilabdában gyorsabb legyek és javuljon az állóképességem, ezért úgy döntöttem, hogy kipróbálom, mire elég a teljesítményem.

– Honnan értesültél a lehetőségről?

– Először egy edzés után hallottam az egyik csapattársamtól arról, hogy indul váltóversenyen a diákolimpián. Amikor a szüleimnek említettem, hogy nekem is lenne kedvem benevezni, támogatták az elképzelésemet. Ezután az edzéseken is egyre keményebben edzettem.

– Mennyi idő alatt készültél a versenyre?

– Körülbelül másfél hónapig. Ez alatt az idő alatt volt hetente öt vízilabdaedzésem esténként 6-tól fél 8-ig, három szárazföldi edzésem, ahol az állóképességet fejlesztettük, és két reggeli edzésem. Ráadásul minden hétvégén volt bajnoki mérkőzés is.

– Milyen idővel nyerted a legelső 100 méteres versenyt?

– 01:05,8-cal.

– Javítottál-e a megyei döntőn ezen az időn?

– Igen, 01:05,3 lett az időm.

– Mesélj a döntőről!

– Március 9-én és 10-én Győrben volt az országos döntő az Aqua Sportközpontban. Rengetegen voltunk, mivel minden megyéből az első helyezett, valamint Budapestről az első három helyezett vehetett részt. Így jött össze versenyszámonként a 22 fő. Volt külön váltóverseny is. A nézőteret teljesen megtöltötték a szülők. A rajt után már szabad volt nekik hangosan szurkolni, de én nem hallottam semmit. 01:02,98 lett az eredményem.

– Érezted-e a verseny közben, hogy a mezőny elején vagy?

– A forduló előtt nem sokkal vettem észre, hogy a 4-es pályán mellettem lévő, legjobb idővel bejutó versenytársamat kicsit lehagytam. Ekkor meghúztam az utolsó két tempót, de a fordulóból a kelleténél lassabban jöttem ki. Fokozatosan kezdtem lemaradni annak ellenére, hogy az utolsó 25 méteren minden erőmet beleadtam. Egy karcsapással maradtam végül le.

– Mi volt az érzésed, amikor megtudtad, hogy második lettél?

– Csalódott voltam, hogy nem első lettem.

– Milyen volt az eredményhirdetés?

– A díjátadók öltönyben adták át nekünk az érmet.

– Mik a további terveid?

– Szeretnék jövőre is indulni és megnyerni a 100 méteres döntőt.

– Kérlek, sorold fel az edzőid nevét!

– Szabó Bence Gábor és Pethő Zoltán segítették a felkészülésemet. Az országos döntő előtt három héttel karbantartás miatt bezárt a debreceni sportuszoda, és Zoli bácsi intézett úszáslehetőséget a Tócóskertben, hogy tudjak edzeni. A rajtra, a fordulóra és az érkezésre is ő tanított meg, hiszen vízilabdázóként ezek az úszáselemek eddig nem voltak hangsúlyosak.

– Köszönöm az interjút és kitartást kívánok a terveid megvalósításához.

– Köszönöm szépen.

 

Az interjút Dobó-Nagy Zsomborral az osztályfőnöke, Vajdics Zsuzsánna tanárnő készítette.

Zsombor Zsombor 2

1 2 3 18