December – Karácsony hava
Advent
Advent, az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka. Szent András napját (november 30.) követő vasárnap előestéjével kezdődik, és vízkeresztig tart.
December 4. – Borbála napja
Szent Borbála emlékünnepe, bányászok, tüzérek, várak védőszentje.
December 6. – Miklós napja
Szent Miklós püspök emlékünnepe.
- Miklós napi szokások:
- láncos Miklósok
- Mikulás alakoskodás
- Miklós napi tréfás gyóntatás
- ajándékozás
December 13. – Luca napja
Szent Luca vértanú ünnepe. A téli napforduló kezdőnapja a Gergely-féle naptárreform előtt.
Szentcsaládjárás
Karácsony előtt kilenc napon át tartó paraszti ájtatosság.
December 24. – Szenteste
Jézus születésének ünnepe.
December 25. – Karácsony napja
Egyházi és családi ünnep.
December 26. – Karácsony másodnapja
Az egyház első vértanúja, Szent István államalapító király névadója.
- regölés
December 28. – Aprószentek napja
A Krisztusért mártírhalált halt betlehemi kisdedek emlékünnepe.
December 31. – Szilveszter
Az év utolsó napja.
Mézeskalács (díszíthető):
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 4 dl porcukor
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 kávéskanál fahéj
- 2 kávéskanál szegfűszeg
- pici só
- 10 dkg olvasztott zsír
- 3 db tojás
- 3 dl langyos méz
Elkészítés:
A langyos mézet az olvasztott zsírral, tojásokkal, a fűszerekkel és a porcukorral jól kikeverjük. Majd hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet is. Jól összegyúrjuk és rövid ideig (kb 30 percig) pihentetjük.
Ezután jól átgyúrjuk és bőven lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.
Kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. 190 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
Díszítés előtt hagyjuk kihűlni.
Íróka készítése:
1 tojásfehérje
kb. 15-20 dkg porcukor
A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadunk 10 dkg porcukrot. Habverővel összedolgozzuk. Ezután már csak apránként adagoljuk a porcukrot, minden adag után habverővel addig verjük, amíg egynemű nem lesz (15-20 másodperc) és ellenőrizzük az állagát. Akkor jó, ha a habverő száráról már egyáltalán nem folyik le a hab. Ekkor turbó fokozaton még kb. 2 percig verjük.
Az elkészült írókát zacskóba töltjük. A zacskó végén ollóval apró lyukat vágunk, és kezdhetjük a díszítést.
Kellemes Ünnepeket kíván:
Kovács Fanni Orsolya 5.C