December – Karácsony hava

Advent

Advent, az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka. Szent András napját (november 30.) követő vasárnap előestéjével kezdődik, és vízkeresztig tart.

December 4. – Borbála napja

Szent Borbála emlékünnepe, bányászok, tüzérek, várak védőszentje.

December 6. – Miklós napja

Szent Miklós püspök emlékünnepe.

  • Miklós napi szokások:
    • láncos Miklósok
    • Mikulás alakoskodás
    • Miklós napi tréfás gyóntatás
  • ajándékozás

December 13. – Luca napja

Szent Luca vértanú ünnepe. A téli napforduló kezdőnapja a Gergely-féle naptárreform előtt.

Szentcsaládjárás

Karácsony előtt kilenc napon át tartó paraszti ájtatosság.

December 24. – Szenteste

Jézus születésének ünnepe.

December 25. – Karácsony napja

Egyházi és családi ünnep.

December 26. – Karácsony másodnapja

Az egyház első vértanúja, Szent István államalapító király névadója.

  • regölés

December 28. – Aprószentek napja

A Krisztusért mártírhalált halt betlehemi kisdedek emlékünnepe.

December 31. – Szilveszter

Az év utolsó napja.

fa

Mézeskalács (díszíthető):

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 4 dl porcukor
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 2 kávéskanál szegfűszeg
  • pici só
  • 10 dkg olvasztott zsír
  • 3 db tojás
  • 3 dl langyos méz

Elkészítés:

A langyos mézet az olvasztott zsírral, tojásokkal, a fűszerekkel és a porcukorral jól kikeverjük. Majd hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet is. Jól összegyúrjuk és rövid ideig (kb 30 percig) pihentetjük.

Ezután jól átgyúrjuk és bőven lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.
Kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. 190 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
Díszítés előtt hagyjuk kihűlni.
Íróka készítése:

1 tojásfehérje
kb. 15-20 dkg porcukor

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadunk 10 dkg porcukrot. Habverővel összedolgozzuk. Ezután már csak apránként adagoljuk a porcukrot, minden adag után habverővel addig verjük, amíg egynemű nem lesz (15-20 másodperc) és ellenőrizzük az állagát. Akkor jó, ha a habverő száráról már egyáltalán nem folyik le a hab. Ekkor turbó fokozaton még kb. 2 percig verjük.
Az elkészült írókát zacskóba töltjük. A zacskó végén ollóval apró lyukat vágunk, és kezdhetjük a díszítést.

mézes
Kellemes Ünnepeket kíván:

Kovács Fanni Orsolya 5.C