Szabad a vers!

2018 a Családok éve. E rendezvénysorozat keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága Szabad a vers! címmel, országos verspályázatot hirdetett általános iskola felső tagozatos és középiskolás tanulók számára, nagy költőink családhoz köthető, családról, családtagokról, kötődésekről szóló verseinek újragondolására, átfogalmazására.

Iskolánk 7.a osztályos tanulói Arany János: Családi kör című versét választották a pályázat témájául. A művet Márta Anna vezetésével a saját képükre formálták és videót készítettek. A pályázati vers:

Családi kör (átirat)

Reggel van, reggel van, mindenki fáradt,
Mindenki szívesen nyomná még az ágyat.
Sajnos fel kell kelni, nincsen más hátra,
Mivel hatot mutat a család órája.
Anyuka álmosan iszik egy kávét,
Ám közben sikeresen eltör egy tányért.
Apa is támolyog, majdnem elesik,
Forró teájával épp egyensúlyozik.

Udvaron fehérlik szőre egy kutyának,
Pofáján sárgája virít egy tojásnak.
Ejha, de finom volt! – gondolja magában.
– Megennék még hármat, de sajnos vége van.
Háztetőn hirtelen Cirmos jelenik meg,
Puha mancsaival kényelmesen lépked.
Gyere le, s megfoglak! – ugat rá a kutyus,
De bizony ez a cicus nem olyan butus.

A kisebbik fiú mobilját nyomkodja,
De a wifi kódot, apja letiltotta.
Próbál szülinapot, évfordulót százat,
Bosszúságára egy sem oldja a zárat.
A kockulásnak végül anyja vet véget,
Mert kiveszi kezéből a készüléket.
Rápillant a képernyőre mit néz fia,
Szörnyülködve látja, lesz ma két randija.

A nagyobbik a TV-t bambán bámulja,
Neki már korán reggel ez a programja.
Őt nem érdekli, hogy nincs kész a házija,
Tanárának majd ma is kimagyarázza.
Végül nagy nehézkesen feltápászkodik,
Fél órát a tükör előtt páváskodik.
Ekkor barna haját zselével belövi,
Az eredmény borzos, de pont ez a tuti.

Este lett, este lett ki-ki izgalomban,
Kinek hogy alakult a Facebook profilja.
Feltöltöttek ma is jó néhány fényképet,
Vadásszák a like-ot, s a népszerűséget.
Anya nyomozása meghozza sikerét,
Boldogan likeolja fia új szerelmét.
Mire alszanak, éjfélre jár az idő,
Szülők, gyerekek, s még a kutya is kidől.

 

MADÁRGYŰRŰZÉS A HORTOBÁGYON

A Hortobágyi Vadaspark minden nyáron rendez madarakkal és más pusztai állatokkal kapcsolatos táborokat. A táborozás során általában a hortobágyi halastavak is egy úticél. Tavaly nyáron én egy ilyen tábor keretein belül láthattam madárgyűrűzést, amely az ottani gyűrűzőállomáson zajlott. Azért kell a madarakat meggyűrűzni, hogy a szakemberek végig tudják követni a vonulásukat, valamint azt, hogy mely ország területén fordultak meg.

A gyűrűzés során mezei veréb, sárgarigó, feketerigó, fülemüle és kis poszáta lábára tettünk gyűrűt, miután lejegyeztük az adataikat (pl.: szárnyfesztávolság, zsírmennyiség, stb). Nagyon érdekes volt látni, ahogyan a madarak viselkedtek a beavatkozás során.

Én még egy kis poszátatollal is gazdagabb lettem. Nekem nagyon tetszett a gyűrűzés és a tábor is. Érdemes beiratkozni egy ilyen táborba, mert közel kerülünk a madarak világához és rajtuk keresztül a természethez is.

Írta: Kovács Bálint Tamás 5.a

Kirándulás a hortobágyi halastavakhoz

Április 10-én jutalomkirándulás keretében látogatást tettünk a hortobágyi halastavakhoz. Szabó Tünde, a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület munkatársa Debrecentől kísért bennünket, Gál Renáta és Koczka András a Hortobágyi Nemzeti Parktól pedig a helyszínen várt minket. Debrecenben a Füzesabony felé tartó vonatra szálltunk fel, majd 55 perc múlva Hortobágy-Halastó településen szálltunk le.
1   2

Az állomásnál kialakított kényelmes padokon ülve meghallgattuk András bácsi ismertetőjét arról, hogy hol is vagyunk és mit fogunk látni. Megtudtuk, hogy a Hortobágy szikeseinek hasznosítására körülbelül 100 éve kezdték el építeni a halastórendszert az addig Csúnyaföldnek nevezett szikes pusztán. Ma természetkímélő módon folyik a haltenyésztés. Sajnos a tenyésztett pontyon, amuron, busán, csukán, lesőharcsán és süllőn kívül bejön az ikrafaló törpeharcsa és naphal is a csatornán keresztül. András bácsi elmondta, hogy az Öreg-tavi tanösvény kiemelkedő fontosságú vízimadár élőhely. A Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson, ahol elsősorban énekesmadarak tudományos célú befogása történik, olyan ritkaságokat is befogtak már, mint a kis geze. Fokozottan védett madár a batla, a kanalas gém és a cigányréce.

Az ismertető után a Halastavi Kisvasúttal kiutaztunk a 470 hektáros Kondás tóhoz.
3   4

Tavak mellett haladtunk el, és láthattuk a lehalászást is.
5   6

A lehalászás során a tó vizét leengedik, és hálóval összehúzzák a halakat. Majd visszatöltik a tavat, és hallal telepítik. A kölcsönkapott távcsöveken keresztül megláthattunk sokféle madarat a vonatból.
7

Miután megérkeztünk, megnéztük és meghallgattuk a hím nádi tücsökmadarakat, melyek egy-egy nádszálon himbálózva tücsökciripeléshez hasonló énekükkel csábították a tojókat.
8

Ezután két csapatra osztódtunk. A lányok először egy pallósoron végig sétálva a Kondás-tavi betekintőhöz mentek, ahol Renáta néni teleszkóppal ráközelített egy-egy sirályra, nyári lúdra és tőkés récére.
9   10

Sajnos kis ludakat vagy kacsákat a pár héttel ezelőtti fagyok miatt nem láttunk, hiszen elpusztultak.

A fiúk a Kondás nagytoronyba mentek először. Onnan láthatták a tavakat, repülő madarakat.
11

Ezután 5 km-t gyalogoltunk, hogy visszaérjünk a kisvonat indító állomására. Útközben láttunk bütykös hattyúkat, récéket, nyári ludakat, kanalas gémeket, sőt még pézsmapockot is. Zöld levelibékákat is megfigyelhettünk.  A végére már elfáradtunk, viszont jól szórakoztunk.

12   13
14

Számomra az volt a legérdekesebb, hogy a teleszkóp segítségével egészen közelről láthattam olyan állatokat, melyeket eddig még vagy nem, vagy csak messziről láttam – ráadásul ezúttal egy helyen. Volt, akinek az volt a legnagyobb élmény, hogy ha szétnézett, nem látott emberalkotta tárgyakat. Mások annak örültek, hogy közel kerülhettek a természethez. Szokatlan volt a sokféle madárdal is.

Mindannyian örülünk, hogy profi idegenvezetéssel részt vehettünk ezen a túrán. Érdemes ellátogatni a hortobágyi halastavakhoz!

15
16

A szöveget Győrösi Zsófia Eszter és Vajdics Zsuzsánna írta.

A fotókat Bálega Demeter, Bhattoa-Buzas Amrit Pal, Győrösi Zsófia Eszter és Hűse Petra készítette.

1 2