A FÖLD NAPJA

A Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület és a Virtuózok® 2022. április 22-én, a Föld napja alkalmából környezetvédelmi programot rendezett a Kölcsey Központban.

A programhoz kapcsolódott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül munkacsoportja és a LIFE IP HungAIRy debreceni projekt csapata is, akik előadásukkal színesítették  a Virtuózok® műsorát.

A rendezvény helyszínén interaktív kiállítást is tartottak, ahol betekintést nyerhettünk a környezet- és állatvédelem debreceni szereplőinek a munkájába is.  Az iskolából 3 osztály vett részt a programon: a két ötödik osztály és a 3. a osztály.

A kiállítótérben felfedeztünk egy olyan játékot, ahol kutyafajtákat kellett felismerni. Amelyikünk 10-ből 8-at eltalált, kapott egy újrahasznosított papírborítású tollat. Jól is jött ez az íróeszköz, mert a következő állomásnál, ami egy nyomozós játék volt, keresztrejtvényt oldottunk meg. A játékban az áldozat a táska mélyén lapuló szendvics, kifli, zsemle volt. Adódott olyan lehetőség is, hogy belenézzünk három mikroszkópba. Az egyikben a méh szárnyát, a másikban a lábát, a harmadikban pedig egy tó vizét láthattuk. Ez utóbbi volt a leglátványosabb, mivel megfigyelhettük, hogy egy csepp vízben is hogy nyüzsög az élet. Vajon mi lehet egy egész tóban?

 A Debreceni Madármentő Állomás és a Támogassuk a Rászoruló Állatokat Alapítvány képviselői is jelen voltak a kiállításon. A standoknál állók mindig kedvesek, segítőkészek voltak.

Körülbelül egy óra elteltével beültünk a koncertterembe, hogy meghallgassuk a Virtuózok®at és a zeneszámok közti előadásokat, amelyek könnyen követhetőek voltak. A koncert egy kis bevezető filmmel kezdődött, amelyben Boros Misi, aki zongoraelőadásával 2014-ben mindössze 11 évesen nyerte meg a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató első évadát, nagyon hatásosan ismertette a környezetvédelem ügyét.

Vicces volt az a műsorvezető, aki felkonferálta a szereplőket. Kérdéseket is tett fel, valamint többször tapsra buzdított bennünket. Először bemutatta a kamarazenekar tagjait. A zeneszámok közül legtöbbünknek a fuvola és a hegedűszóló tetszett. Sikert aratott a Harry Potter főcímdala is. Volt egy állatos blokk is, melyben a Saint-Saëns francia zeneszerző által írt Állatok farsangja részleteit, Csajkovszkijtól  A hattyúk tava egy részét. Rimszkij-Korszakovtól pedig a Dongó című művet hallgattuk meg. A hegedűjáték igazán virtuóz volt, szinte hallhattuk a dongó zümmögését. A zenészek mögötti kivetítőn nagyon látványos képsorok futottak.

A koncert egyes számai közt több fellépő is szerepelt. Nagy Katalin ökomenedzser arról beszélt, hogy mi okozza a légszennyezést és mi a szállongó porszemcsék egészségünkre gyakorolt hatása. Felhívta a figyelmünket arra, hogy mit tehetünk a levegő szennyezésének megelőzése érdekében.

Dr. Kasza Gyula indította útnak a Maradék nélkül elnevezésű projektet 2016 őszén azzal a célkitűzéssel, hogy 2020 nyarára nyolc-tíz százalékkal csökkenjen  a kidobott élelmiszerek mennyisége. Arról beszélt, hogy a megelőzés szerepét tartja elsődlegesnek, a legjobb hulladék az, amit elő sem állítottunk. Kitért a komposztálás fontosságára is. Megtudtuk tőle, hogy az ételek egyharmadát elpocsékoljuk. Ehelyett többek közt azt tehetjük, hogy egyszerre csak keveset szedünk a tányérunkra az ennivalóból. Annyit, amennyit biztos, hogy megeszünk.

A tudatos élelmiszervásárlással és az újrahasznosítással is jelentősen csökkenne a pazarlás. Az utóbbi azt jelenti, hogy a maradékból új fogást is készíthetünk. Ami még így is megmarad, azt fagyasszuk le! Szomorú volt belegondolnunk, hogy sok más ember nem tudja megvenni vagy megkapni azt, amit mi eszünk. Az is fontos, hogy bevásárlólistával menjünk vásárolni, mert úgy valószínűbb, hogy nem veszünk olyan dolgokat, amelyekre nincs is szükségünk. Arra buzdított minket az előadó, hogy segédkezzünk minél többet a konyhában, így megtapasztaljuk, hogy milyen fáradságos az ételek elkészítése.

Ezen kívül leginkább az az előadás hatott ránk, amelyben felhívták a figyelmünket arra, hogy védjük a Földet, az óceánokat, mert ezen múlik a jövőnk. Sajnos az emberek erdőszámra vágják ki a fákat, így kevesebb az oxigén. Tény, hogy a Földünk lassan felmelegszik. (Vagy nem is olyan lassan?!) Ha nem teszünk ellene, akkor egy üvegházban fogunk élni. Ha nem változtatunk a kényelmes életmódunkon, és továbbra is kizsákmányoljuk a Földet ahelyett, hogy környezetbarát szokásokat alakítanánk ki, a Föld erőforrásai hamarabb elfogynak, mint gondolnánk.

A záró zeneszám egy pörgős, dzsesszes darab volt. Nem is vettük észre, hogy mennyire gyorsan eltelt az idő. Amikor véget ért a műsor, még maradtunk volna, annyira lenyűgöző volt a koncert. Távozásunkkor mindannyiunk nagy örömére kaptunk palacsintát és egy mappát, amelyben az eseményt támogató cégek tájékoztató füzetei voltak.

Visszamentünk az iskolába, mert már dél is elmúlt. Útközben elgondolkoztunk az előadáson hallottakról. Nagyon örültünk, hogy ebben az élményben lehetett részünk. Reméljük, hogy jövőre is lesz ilyen program.

Végezetül álljon itt néhány sokkoló adat:

Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente. Ha ezt kamionokra raknánk, akkor Budapesttől Párizsig érne a sor.

Magyarországon a háztartásokban több mint 300 ezer tonna élelmiszert pazarolunk el. Ebből Debrecen lakossága 2 és fél évig jól tudna lakni.

Fejenként évente 65,5 kg élelmiszert teszünk a kukába, ami 32000 Ft veszteséget jelent. Leginkább a pékárukat pazaroljuk.

Mindannyiunk számára megszívlelendő útmutató David Attenborough gondolata:

„A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában.”

Készítették az 5. a osztályosok és Vajdics Zsuzsánna

További képek.