A vikingek

A vikingek a mai Skandinávia területén éltek. Az ő leszármazottaik a mai norvégok, svédek, dánok. Főleg földműveléssel foglalkoztak, azonban a VIII. század elején egy meteorit becsapódás miatt 14 évig porfelhő takarta el a Napot előlük. Emiatt a lakosság és a falvak 1/3-a elpusztult. Ez az esemény megjelenik a mitológiájukban is, a Ragnarök, vagyis az Istenek végzetének kezdeteként. Amikor eloszlott a porfelhő, a viking hadurak az elszegényedett lakosságból toboroztak maguknak katonákat. Majd a kihalt területeket elkezdték birtokba venni, és amikor már nem volt üres földterület, portyázni indultak. Először csak az Északi-tenger partvidékeit fosztogatták. Később, a IX. században, amikor már eléggé megerősödtek a vikingek, több irányba is nagy felfedező hajóhadakat küldtek szét. Egy-egy hajóhad akár 250 hajóból is állhatott. Eljutottak Bizáncig, és kereskedtek is az ott élőkkel, valamint a császárok, akiknek megtetszett a vikingek bátorsága és hűsége, megalapították belőlük a Varég gárdát, ami az uralkodó „testőrsége” volt. Felfedezték Grönlandot és Észak-Amerika egy részét is.

viking_hajo

(kép forrása: http://vikingvilag.blogspot.hu/2017/04/a-viking-hajok.html)

Az utóbbi tényt alátámasztja, hogy amikor 1519-ben Hernán Cortés spanyol konkvisztádor a Yucatán-félszigeten partra szállt, az akkori aztékok Quetzalcoatl utódjának tartották, aki szárnyas hajókkal jött a földjükre és vörös szakállt viselt. És mikor elment, megígérte, hogy egyszer még visszatér.

terkep

A térkép ábrázolja a skandinávok lakta területeket a

 barna 8. században
 piros 9. században
 narancs 10. században
 sárga 11. században
 zöld A vikingek által fosztogatott területek (forrás: Wikipédia)

A 11. században megtámadták az akkoriban kisebb királyságokra osztott Angliát, és sikerült elfoglalniuk a középső részét, ahol meg is telepedtek, és virágzó közösségeket hoztak létre.

Beszélnünk kell még a viking bíróságok működéséről is. Ez két fő részre oszlott: a thingre és az althingre. A thingnek és althingnek nem volt állandó székhelye, tagjai születés vagy tett jogán kerülhettek bele, a thing komoly ügyekben hozott döntéseket, az althing volt a kisebb bűnökről döntő tanács. A vikingek leszármazottai ma is közöttünk élnek, a skandináv országokban ma is őrzik az őseik hagyományait. Például csatajeleneteket játszanak el korhű jelmezekben, szokásokat, szertartásokat elevenítenek fel.

Remélem, ezzel a rövid cikkel sikerült felkelteni a vikingek iránti érdeklődéseteket, és esetleg a korábban kialakult rossz véleményetek is megváltozik ezekről az emberekről.

Csatári Attila Máté 5.a

(forrás: National Geographic 2017)