Egy nap a Tisza-tavi Ökocentrumban – a 4.a osztály őszi tanulmányi kirándulása

A harmadikos és negyedikes környezetismeret tananyag témája nagyon közel áll a gyerekekhez. Mindenki szereti az állatokat, szívesen barangol a vízparton, van, akinek a horgászás a hobbija. Ezért gondoltuk Henike nénivel, hogy tanév elején ellátogatunk a poroszlói vízi sétányra és ökocentrumba. Harmadik osztályban ismertük meg a víz és vízpart állat-és növényvilágát, negyedik osztályban pedig a körülöttünk élő állatokról is fogunk tanulni. Ezt a sok élőlényt testközelből is szemlélhetjük Poroszlón, hisz a vízi élet mellett nagyon sok állatot is meg lehet nézni a hatalmas területen.

Szerencsénkre szeptember 17-én, a kirándulás napján ragyogó napsütés és meleg időjárás fogadta osztályunkat Poroszlón. A buszozást is élveztük, de az külön élmény volt, hogy a vízi sétányra behajózva mindenki vezethette egy szakaszon a motorcsónakot. A pallókon sétálva szemlélhettük a megelevenedett tankönyvet, láthattunk közelről nádat, gyékényt, hínárnövényeket, ártéri fákat, és nagyon sok szép madarat. Utunkat az Ökocentrumban folytattuk, ahol lehetőség volt a kormoránok etetésére, megfigyeltünk sok vízimadarat, és láttunk közelről kisebb-nagyobb emlősöket is. A kecskéket meg is lehetett simogatni, szinte egy tanyán éreztük magunkat. A kinti program után benn néztük meg az akváriumokat, valamint az erdő éjszakai életét. Egyik-másik állat annyira rejtőzködött, hogy csak a szemfülesek vették észre a levelek, ágak között megbúvó békákat, siklót, szalamandrát.

Miután alaposan megfigyeltünk mindent, a busz indulásáig maradt idő szabadon futkározni, mászókázni a játszótéren. Egy jó hangulatú, tartalmas nap után este fáradtan érkeztünk meg az iskolába, ahol a szülők már izgatottan várták a kis csapatot.

Kovácsné Szabó Judit

 

Tisza-tavi_Ökocentrum_külső

(A képre kattintva további képek érhetők el.)