Az idei év győztesei 2. rész

Az év madara:
a vándorsólyom

A vándorsólyom annak apropóján lett az év madara, hogy 20 éve települt vissza Magyarországra. A II. világháború után tűnt el, amelynek egy növényvédő szer volt az oka.vándorsólyom
Természetesen jogos a kérdés, hogy vajon hogyan került a növényvédő szer ennek a madárnak a szervezetébe, hiszen még senki sem látott vegetáriánus vándorsolymot. A válasz az, hogy a solymok prédái ettek a szerrel kezelt növényekből, amikor pedig a madarak elfogyasztotta őket, az ő szervezetükbe is bekerült az anyag, amely felborította a hormonháztartásukat és elvékonyította a tojásaik falát, így azok összetörtek a kotló tojó alatt.
A növényvédő szert hazánkban elsőként tiltották be, és amikor az végre kikerült a táplálékláncból, a solymok is kezdtek visszatelepülni.
A vándorsólyom egyébként még a gepárdnál is gyorsabb, akár 320 km/h-val is képes mozogni. (A gepárd maximum 110 km/h-val, de azért ez sem kis teljesítmény.)

Az év emlőse:
a földikutya

földikutyaRitkán jön a felszínre, inkább földalatti járataiban tartózkodik. Teljesen vak, szemeit bőrhártya fedi, hiszen a föld alatt a látásra nincs szüksége. Szaglása és hallása azonban kifogástalan.
Rágcsáló, növényi gyökerekkel táplálkozik. A vakonddal ellentétben nem ásólábakkal, hanem fogaival készíti a járatait. Túrásának alakja is eltér a vakondtúrás formájától.
Az orvostudomány számára is hasznos lehet. A rákkutatók például előszeretettel figyelik meg, ugyanis a szervezetében nem alakulnak ki tumorok.

földikutya túrás

földikutya túrása

vakondtúrás

vakond túrása

 

 

 

 

 

 

 

Az év vadvirága:
a kornistárnics

Európa nagy részén elterjedt. Kiszáradt lápréteken, hegyi és mocsárréteken fordul elő, de az élőhelye sajnos átalakulóban van, főként az emberi tevékenység miatt.

kornistárnicskornistárnics és hangyaboglárkaA legnagyobb tárnicsfaj, több mint fél méteresre megnő. Júliustól októberig virágzik, de akár novemberben is találkozhatunk egy-egy kékeslila virágait bontogató példánnyal.

Népi szövegekben ő a tüdőfű, mert elődeink a tüdőbaj gyógyítására használták. A szürkés hangyaboglárka szimbiózisban él a kornistárniccsal. Ez mindkét fél számára előnyös kapcsolatot jelent.

Az év fája:
a virágos kőris

virágos kőris1Fénykedvelő növény, ezért hazánkban a hegyek déli oldalán fordul elő.

Laza lombkoronája van, levelei páratlanul szárnyaltak.

virágos kőris2

A virágos kőris páratlanul szárnyalt levele, valamint a virága és a termése

Májusban bontja fehér virágait, amiket a rovarok poroznak be.

Debrecenben a Péterfia utcán találkozhatsz virágos kőris-fasorral.

virágos kőris3

Péterfia utca

Német Liza Szófia 8.b

A képek forrásai:
haon.hu, makohirado.hu, hnpp.hu, agrarszektor.hu, mediaklikk.hu, dunaipoly.hu, mmetapio.hu, gombanet.hu, grrenfo.hu, civilhirugynokseg.hu, nepszava.hu, akvaristalexikon.hu, tiszatoelovilaga.hu, mme.hu