JELENLEGI HETEDIKESEK, FIGYELEM!!!! – Túlélőkalauz leendő felvételizőknek

Előbb-utóbb mindenki nyolcadikos lesz.1
Nem maradhatunk örökké az Ibolya falai között, várnak ránk a jobbnál jobb középiskolák.
Mindenkinek nagyon fontos az, hogy a számára legszimpatikusabb intézmény legjobb tagozatán tanuljon tovább, ám ezért meg kell ugrani egy hatalmas akadályt, amit úgy hívnak: felvételi.

Ebben a cikkben tippeket gyűjtöttem össze számotokra nagyrészt a személyes tapasztalataim alapján arról, hogy hogyan tudjátok a legkönnyebben átvészelni az írásbeli felvételi időszakát.

  1. Bízz magadban! Ragaszkodj ahhoz, hogy meg tudod csinálni!
  2. Vedd komolyan! A felvételi pontszámodnak a felét az írásbeli adja, ami nagyon nagy arány.
  3. Fogadd el, hogy matekból és magyarból is kell felvételizned! Igen, még akkor is, ha biológia-kémia tagozatra szeretnél menni… Ne hisztizz csak azért, mert nem szereted ezeket a tárgyakat vagy nehéznek találod őket, mert ez egy csomó energiát elvesz!
  4. Készülj fel alaposan! Minél több típusfeladatot be kell gyakorolnod ahhoz, hogy a nagy napon majd ne érjen meglepetés!
  5. Időben kezdd el a felkészülést! Én hetedikesként félévkor kezdtem el nézegetni a feladatokat, ami hatalmas előnyt jelentett, mert többet tudtam gyakorolni és volt ideje ülepedni az anyagnak. Hidd el, ez egyáltalán nem ciki, inkább egy hatalmas megnyugvás!
  6. Ha már jól mennek a feladatok, célszerű időre is megoldani őket. Összesen 45 perc fog majd rendelkezésedre állni, de hasznos, ha negyven percre állsz be, így ha élesben történik valami, ami miatt le kell állnod egy kicsit, nem fog előfordulni, hogy nem leszel kész.
  7. Meg kell tanulnod kizárni a külvilágot! Gyakorlás közben mindig zenét hallgattam, ami eleinte állandóan elvonta a figyelmemet, de nem kellett hozzá sok idő, hogy megtanuljam kizárni és csak a feladatsorra koncentrálni. És milyen jól tettem! Ugyanis az történt, hogy amíg írtam a felvételit, jött egy mentő, ráadásul egy ajtó végig nyikorgott, ami rettenetesen zavaró volt. Hálát adtam magamban a létező összes ABBA-számnak, amit lejátszottam… 😊
  8. Legyél kipihent! Éjszaka semmiképpen se tanulj, feküdj le időben! Úgy nem fogsz szép felvételit írni, ha holtfáradt vagy. Talán hajlamos vagy arra, hogy éjfélig csináld, amit szeretnél, de szeptembertől januárig ezt felejtsd el! Kilenc és tíz óra között kerülj ágyba!
  9. A felvételi időszakban ne nagyon vállalj el plusz munkákat és prezentációkat! A szorgalmi megvár, a felvételire csak egyszer van lehetőséged. Persze az is lehet, hogy olyan típusú ember vagy, akit kikapcsolnak a plusz feladatok, de akkor se vidd túlzásba!
  10. Készülj sokat, de ne felejts el kikapcsolni egy kicsit! Ha minden nap napi 16 órában feladatot feladatra halmozol megállás nélkül, akkor becsavarodsz, mire eljön az írásbeli. Muszáj egy kicsit elvonnod a figyelmedet és feltöltődnöd! Legalább hetente egyszer néhány órára mondd azt, hogy: Most elég lesz, azt csinálok, amit akarok! Hidd el, ezután újult erővel, felfrissült aggyal és lelkesebben állsz majd neki a gyakorlásnak! Fontos azonban, hogy még mindig a felvételi áll az első helyen, nem pedig a hobbid!
  11. Az írásbeli előtti napon foglalkozz inkább mással! Ne hagyj semmit az utolsó pillanatra, az már nem fog megmenteni! És ha még akkor is gyakorolsz, azzal csak stresszeled magad!
  12. A felvételi napján csinálj mindent úgy, ahogy egyébként is szoktad! Elég nagy sokk a szervezetednek az írásbeli, nem kell még egy sor új dologgal is bombázni. Nem aznap kell majd kipróbálni az újfajta reggelit vagy bármi más szokatlant!
  13. Indulj el időben! Ne stresszeld magad még a késéssel is!
  14. Ha kiválaszthatod a teremben a helyed, akkor célszerű ablak vagy fal mellé ülni! Ha bármi történik, csak befordulsz és könnyebb lesz kizárni a zavaró tényezőt!
  15. Mindig pontosan olvasd el a feladat szövegét! Alá is húzhatod a lényeget.2 Ha nem megy egy feladat, ne keseredj el! Ne állj le, hagyd ki, menj tovább és csináld, amit tudsz! Ami nehéz, az mindenkinek nehéz.
  16. Ha esetleg mégsem sikerülne, amit nem hiszek, akkor se keseredj el! Ez csak egy felvételi, amit komolyan kell venni, de hidd el, hogy nem csak az orvosok, a mérnökök és a bölcsészek boldog emberek a világon! És egyébként is, ha el akarod érni a célodat, azt bármelyik középiskolából el tudod!

Sikeres felvételit kívánok mindenkinek! Ha nekünk is sikerült, nektek is fog!

A képek forrásai:3

eduline.hu

whisper.sh

amazon.co.uk

 

Német Liza Szófia 8.b