A MAGYAR NÉPMESE NAPJA

Benedek Elek

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás – tengeren is túl, hetedhét országon egy sánta arasszal innét…„ Ki ne ismerné Benedek Elek nevét és munkásságát? A magyar gyermekirodalom egyik megteremtője, a nagy székely mesemondó, Benedek Elek 90 éve halt meg.

A magyar népmese napját 2005 óta minden évben szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján tartják. Az ünnep célja, hogy a mesével foglalkozó emberek megkülönböztetett figyelemmel forduljanak a magyar és más népek meséi felé.

A népmese szimbolikus formában ad választ a gyermek kérdéseire, problémáira. Olyan mintákat ad, amelyekkel a gyermek azonosulni tud. A mese nem tagadja a világban lévő rosszat, hanem megmutatja, hogy le lehet azt győzni.

Szeptember 30-án könyvtári foglalkozásra vártam az 1. a és az 1. b osztály valamennyi tanulóját. Miről is beszélgethettünk volna, ha nem a könyvről és a könyvtárról, annak funkciójáról. Ezután meseolvasás következett, természetesen Benedek Elektől. Az egyik legismertebb mesét hallgathatták meg a gyermekek, melynek címe: VILÁGSZÉP NÁDSZÁL KISASSZONY. Figyelmesen és érdeklődve követték a cselekményeket, fordulatokat. Erre a jeles alkalomra a saját gyermekkoromban kapott könyvemet hoztam fel a foglalkozásra, melyre sokan rácsodálkoztak, de akkor lepődtek meg igazán, amikor megtudták, hogy a könyvet 1965-ben adták ki. A gyermekek kaptak a foglalkozás végén egy kis emlékeztető és kifesthető képet, amely a mese főszereplőit ábrázolta. A másik meglepetés az volt, hogy a könyvtáros néni egy napon született Benedek Elekkel. Ebből az alkalomból egy csokit kapott minden résztvevő.

Amikor egy nap múlva találkoztam az elsősökkel, már nevemen szólítottak. A foglalkozás és a csoki megtette a hatását. Remélem, egyben a jövő olvasóival is találkoztam azon a napon.

Magyar Sára
könyvtáros