Európai Hulladékcsökkentési Hét

Iskolánk csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét mozgalomhoz. Nagyon fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb ismerkedjenek meg a környezettudatos életszemlélettel, ezért örömmel tartottam a két harmadik osztályban foglalkozást ebben a témában.

Mindkét tanulócsoport tantermében kifüggesztettem a rendezvény plakátját. Rendhagyó tanórák keretében megnéztük a három figyelemfelkeltő kisfilmet: Légy ÖKOS: Dobj a kukába kevesebbet, Gyűjtsd szelektíven, Adj új életet régi tárgyaidnak. Megbeszéltük, hogy mi a saját életünkben mit tehetünk azért, hogy kevesebb szemét keletkezzen. Szót ejtettünk arról is, hogyan kell a hulladékot környezetbarát módon kezelni. Utána egy padra kipakoltam különböző anyagú táskákat, szatyrokat, csomagoló anyagokat, fonott kosarat. Tisztáztuk, hogy melyiket érdemes és kívánatos használni. Megbeszéltük, hogy nem szabad a tasakokat, zacskókat egy használat után kidobni, hanem tegyük félre a következő vásárlásra. Azzal is sokat teszünk a szemét csökkentése érdekében, ha vászon szatyrokat, fonott kosarat viszünk magunkkal, ha boltba, piacra megyünk. Ezek után pedig „piacosat” játszottunk (pénztárgépet és friss árut: zöldséget, gyümölcsöt is vittem be) a gyerekeknek kellett kiválasztani a környezetbarát szatyrokat, csomagoló anyagokat. A szerepjáték során voltak eladók, pénztárosok, és természetesen lelkes vásárlók. Mindenkire sor került, nagyon élvezték a „boltos” játékot. Az „a” osztály etika csoportjával pedig játszottunk a hulladékcsökkentési verseny társasjátékkal is.

Mindannyian sokat tanultunk egymástól, megosztottuk a tapasztalatainkat, és mindeközben jól éreztük magunkat ezeken a rendhagyó foglalkozásokon.

Kovácsné Szabó Judit