Utam a Fölszállott a pávába

A Debreceni Hajdú Táncegyüttesnek már nagy rutinja van a Fölszállott a páva nevű műsorban. Az elmúlt két évadban a felnőtt egyesületnek sikerült a döntőig menetelni, és szólótánc kategóriában is voltak versenyzőink.

Idén ismét a gyermekeknek hirdettek versenyt. Tanáraink úgy döntöttek, hogy az egyesületbe járó összes gyermekcsoportból kiválogatják a legjobb táncosokat, és így egy utánpótlás csoportot indítanak.

Az első lépcsőfok egy úgynevezett „videóválogató” volt. Ez azt jelenti, hogy minden csoport a nevezéssel megküldte a kedvenc felvételét. Ezt a videót egy a zsűri elemezte, és a több száz jelentkezőből kiválogatta a 18 legjobb produkciót.

Mi vettük ezt az akadályt és ezután egész nyáron napokat áldoztunk a gyakorlásra, hogy tökélyre fejlesszük a produkciónkat.

A válogató szeptember 15-én volt Budapesten a Magyar Televízió székházában. Erre a megmérettetésre hajdúsági táncokat, a mi táncunkat vittünk. Azért ezt választottuk, mert ez az egyik kedvenc táncunk, hiszen nekünk mint alföldi gyerekeknek a hortobágyi táncok és a pásztorok életének hagyományőrzése szinte kötelességünk.

A Budapesten töltött napok nagyon érdekesek voltak. A sok próba mellett eljutottunk a Csodák Palotájába és a Bazilika előtti téren is volt fellépésünk. Sokat játszottunk, szórakoztunk, de nem felejtettük el, hogy valójában miért is jöttünk. A megfelelő pillanatban mindenki koncentrált és megpróbálta a legjobb formáját hozni.

Szerencsére minden jól alakult, a sok munka meghozta a gyümölcsét, és a válogatóra bejutott 18 táncegyüttes közül kiválasztott 12 produkció egyike mi voltunk. Hatalmas volt az öröm az egyesületben. Ez az egyesület szinte egy nagy család, így azok a társak is örültek a sikernek, akik most nem kerültek be ebbe a válogatott csoportra. Ez nagyon jó érzés.

Reméljük, hogy ezzel koránt sincs vége. Azóta újabb napokat töltöttünk sok-sok gyakorlással, és remélem, lesz újabb eredménye a sok munkánknak.

Szurkoljatok nekünk pénteken 19:30-tól a Dunán!

Lovas Benedek 7. a