Február – Böjtelő hava

Február 2.– Gyertyaszentelő Boldogasszony napja

Szűz Mária tisztulásának és Jézus templomi bemutatásának ünnepe.

Február 3.– Balázs napja

Szent Balázsnak, a torokbetegségek gyógyítójának ünnepe.

Február 6.– Dorottya napja

Időjárásjóslás:

„Ha Dorottya szorítja,

Julianna tágítja.”

Február 14.– Bálint napja

A néphit szerint ezen a napon választanak a verebek maguknak párt, és ez a tavasz közeledtét jelzi.

Február 18.– Zsuzsanna napja

Időjárásjóslás: ha ezen a napon megszólal a pacsirta, közeledik a tavasz.

Ótestamentumi nőalak.

Február 22.– Üszögös Szent Péter

Időjárásjóslás: Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő.

Február 24.– Mátyás napja

Időjárásjóslás:

„Ha Mátyás jeget talál, akkor töri,

ha nem talál, akkor csinál.”

Farsang:

Január 6-tól, vízkereszttől a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetétig, hamvazószerdáig tart.

A farsang évenként ismétlődő, rövidebb-hosszabb ideig tartó időszak, amelyet évszázadok óta az evés, ivás, lakodalmak, disznótorok, jelmezes felvonulások jellemeznek. A farsang a vaschang bajor-osztrák jövevényszóból származik, ami eredetileg csak a böjt előtti napokat jelölte. Magyar elnevezésként a 15. században tűnt fel. A farsang utolsó napját jelölő húshagyó elnevezés a böjt, a böjti étkezés kezdetét jelenti.

A farsang jellegzetes étele a fánk, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. A Szerémségben azért sütötték, hogy a vihar ne vigye el a háztetőt.

Általában a sok étel elfogyasztásától a következő év bőségét remélték.

 farsang

Kovács Fanni Orsolya 5.c

Az Ókor hajócsodái: a triérészek

Régi szenvedélyem a történelem. Úgy gondolom, hogy nagyon érdekes, ezért mindig írok nektek az iskolaújságba valamilyen történelmi témájú cikket. Mivel leginkább a hadviselés érdekel, most az ókori görög hadihajókról olvashattok. Ha van valamilyen téma, amit az újságba valónak találtok, keressetek meg a második szünetben az ebédlőben!

Csatári Attila Máté 5.a

Az egyik leghíresebb ókori hajósnemzet a görög. Nem véletlenül! A görögök a Balkáni-félszigeten éltek, ahol kevés volt a termőterület, nem igazán volt mód a gabonanövények és egyéb haszonnövények termesztésére. A lakosság számára ez nem volt elegendő, emiatt a gabonát hajókkal kellett hozni más országokból, elsősorban Egyiptomból. Ezeket a terményszállító hajókat a hosszú úton meg kellett védelmezni a tengeri rablóktól. Ennek köszönhetően elkezdődött a nagyüzemi hajógyártás, hajóépítés. A görögök fokozatosan a hajóépítés, hajózás „nagymesterei” lettek. Először ötvenevezős hajókat készítettek, majd fokozatosan áttértek a triérészek, azaz a három evezősoros hadihajók gyártására.

hajó

Ezek a hajók 30%-kal gyorsabbak voltak elődeiknél, és a teherbírásuk is megnőtt. Ennek részben az volt az oka, hogy a korábbi 50 fő helyett 107 fő evezett. Erre azért volt lehetőség, mert megnövelték a hajó szélességét (5,6 méter) és hosszúságát (37 méter) is. Másrészt a mellvédet alacsonyabbra építették, sokkal több katona fért fel a hajóra, és akár a vízből is fel tudtak szállni a triérészekre.

hajó metszet

Fő fegyverzete a meghosszabbított orra szerelt bronzból készült „döfőorr” volt. Nem nehéz kitalálni, milyen feladatot látott el. Védelmi feladatokat láttak el a hajó tatjára és / vagy a hajó orrára szerelt gerendák, melyek eltolták maguktól a támadó hajót. Híres csel volt az ellenséges hajók evezőinek letördelése, melyet úgy vittek véghez, hogy teljes sebességgel (30 másodperc alatt gyorsult fel 24 km/h-ra) és bevont evezőkkel az ellenséges hajónak közvetlenül az oldalánál haladtak el.

Honnan volt ennyi fa a hajók megépítéséhez?

A teljes Balkán-félsziget és a szigetek, például Kréta erdeit kivágták. Ennek nyomait ma is láthatjuk, hiszen kopárak a mai napig, nem maradt termőföld a dombokon, hegyeken, így nem tudtak ezek a területek újra erdősödni. Egy kép a mai Kréta szigetéről.

Kréta

 

Vendégek tollkabátban

Sok madár a tél viszontagságai elől melegebb vidékekre repül, ám nem egy faj marad itt. Nagyon fontos, hogy törődjünk tollas barátainkkal. Sokan etetik a madarakat, de nem egy olyan esetről hallani, amikor ez többet árt, mint használ, mert sok madár elpusztul a számára nem megfelelő táplálék, vagy a nem folyamatos etetés miatt. Ideje tehát megismerni az etetés legfontosabb szabályait!

Mikor etessünk?
Az etetést célszerű október végén, november elején elkezdeni, főleg ha hideg van. Nagyon fontos, hogy ha egyszer elkezdjük, akkor ne hagyjuk abba, mert a madarak megszokják, hogy nálunk találnak eleséget. Március közepétől ne helyezzünk ki eleséget, mert akkor a madaraknak már elég táplálék áll rendelkezésére a természetben.

Milyen a jó etető?
Egy ideális etető fedővel ellátott, nem engedi átázni az eleséget. A madeteto1arak számára
legyen könnyen hozzáférhető, a ragadozók viszont ne érjék el!

Mivel tölthetjük meg az etetőt?
Talán itt szokták a legtöbben elrontani a dolgot, de te most már tudni fogod, hogy mivel vendégelheted meg tollas barátaidat.

Madaraknak adható eleségek:

 • napraforgó tányér, fekete napraforgó, cirokmag, fenyőmag, köles, lenmag, fénymag, muhar, dió, sótlan és nem pörkölt mogyoró, kesudió, fekete dió, sótlan pisztácia, papagáj- és pinty eleség, szezámmag, kukoricadara, búza
 • alma, körte, szőlő, kökény, csipkebogyó
 • csirkemáj, csirkeszív, csirkemell (a húst apró darabokra kell vágni)
 • cinkegolyó, marhafaggyú, sótlan szalonna, vaj, sajt (ami lágy és sótlan), túró
 • főtt rizs, főtt tészta, főtt zöldségek, keményre főtt tojás, lágy macska-és kutyaeledel, lisztkukac

Ezeket NE add a madaraknak:tábla

 • kalács, kenyér, liszt, kifli, zsemle, morzsa
 • nyers tészta, nyers rizs, nyers galuskatészta
 • gépsonka, fűszerezett tepertő, paprikás vagy sós szalonna, kolbászhalott madár
 • sósmogyoró, sós sajt, gomolya
 • ropi, chips, pattogatott kukorica
 • száraz kutya-és macskaeledel, csontkukac

Nagyon fontos az itatás is. Tipp: hogy ne fagyjon be a víz, keverjünk bele egy kevés cukrot.

Nem akarsz madáretetőre költeni? Íme néhány, amit otthon is el tudsz készíteni:
eteto1     eteto2     eteto3

Források:

http://www.termeszettar.hu/anyagok/madar/madar.html 17:06

https://www.facebook.com/madarmentes/?hc_ref=ARTPIt1zlqQSKqctwRkU_Sv_Dmq09NtK95ykepe57T95Ns4-jbp85hI7xzCZGGinJ3g&pnref=story 17:08

www.mme.hu

Ezeket az oldalakat keressétek fel bátran, mert nagyon hasznosak és hitelesek is!

Németh Liza Szófia 7.b

1 2