Három éve a tudomány szolgálatában – Ismerd meg az Agórát!

,,Megint kettes lett a biosz TZ-m. Elegem van! De én már azt sem értem, hogy miért kell nekem megtanulni a sejt részeit. Olyan unalmas és úgysem megyek vele semmire.”

,,Nem értem a kémiát! Most akkor a fagyás endoterm vagy exoterm? Nekem ez nem megy, ráadásul a tanár sem magyarázta el rendesen. Jaj, és a jövő héten felelnem is kell belőle!”

,,Hogy is van Arkhimédész törvénye? Ja, igen: Minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, mint amennyi az általa kiszorított víz súlya. Most oké, hogy ezt leírtuk a fizikafüzetbe, de nem nagyon értem, hogy ez hogy is van pontosan és azt hiszem, jó lett volna egy kísérlet is.”

Nem egyszer hallom a fenti szövegeket a diáktársaim (nem feltétlenül iskolatársaim) szájából, sajnos elég gyakran. A másik dolog, ami megint csak napi szintem üti a fülemet, hogy mindenki utálja a bioszt, a kémiát, a fizikát, stb. Persze természetes, hogy minden diáknak vannak erősségei és gyengeségei, de az már furcsa, hogy általában a természettudományos tárgyakkal van probléma.
Én nem szoktam ilyet mondani, mert szeretem a természettudományokat. A kedvenc tantárgyam a biológia, amit szorosan követ a kémia. Mióta az eszemet tudom, érdeklődöm a természet iránt, hiszen nagyszerű és érdekes. Én ezt már azelőtt tudtam, mielőtt iskolás lettem, de nem mindenki van olyan kiváltságos helyzetben, mint én.
Nagyon sokan akkor tudják meg, hogy mi az a természettudomány, amikor beülnek az iskolapadba. A legtöbb oktatási intézményben a diák sokszor ideges egy kémia – vagy biológiaóra előtt, mert tudja, hogy újabb negyvenöt perc vár rá, ahol körmölhet a füzetbe olyan dolgokról, amit nem ért és nem is érdekli, aztán a tanár közli, hogy a következő órán ebből dolgozat, ami persze rosszul fog sikerülni és mindenki leszidja majd érte. Egyszóval a diák egyenlővé teszi a természettudományt a világvégével.
Az a véleményem, hogy a mi iskolánkban az esetek többségében jól oktatják ezeket a tárgyakat. Én viszont túl kíváncsi vagyok, és mindent tudni akarok, az iskolai keretek pedig előbb utóbb kimerülnek, ezért szükségem van egy kis pluszra. Az Agóra éppen jó hely erre…agora
Azoknak a diákoknak pedig, akik úgy gondolják, hogy az iskolájukban hiányérzetük támad a természettudományos órákon, főleg tudom ajánlani az Agórát, mert lehet, hogy úgy mennek be, hogy azt se tudják, mit keresnek itt, de garantáltan úgy jönnek ki, hogy megtetszik nekik legalább egy tudományterület.
agora2
Tehát az idén három éves Agóra Tudományos Élményközpontot fogom most bemutatni, de nem úgy, mint egy reklámban, vagy turistalátványosságként, hanem személyes élményeimen keresztül. Ez azért van, mert az Agóra nem csak egy hely ahova elmehetsz, hanem attól lesz igazán Agóra, ha egy kicsit (vagy nagyon) a magadénak tudhatod.
Nem sokkal az átadás után jártam itt először az osztályommal és a hely egyből belopta magát a szívembe. Még mindig emlékszem minden mozzanatra, ami ott történt, pedig már nem ma volt. Részt vettünk egy csillagászati előadáson, egy fizika kísérleti bemutatón és egy orvosbiológia foglalkozáson, ami a látásról szólt, a nap végén pedig az Interaktív tér eszközeit próbálhattuk ki.

Egy évvel később hallottam, hogy az Agórában indul egy Bioszklub. Nem volt kérdés, hogy elmegyek-e. Így lettem Agórás, de még akkor sem gondoltam, hogy ez a hely lesz a második otthonom.
A második Bioszklub alkalmával lettem igazán Agóramániás. A klubon a biológia több ágába is betekintettünk és az ott dolgozó emberekkel is jóban voltam, úgyhogy hetente többször mentem az Agórába. Először csak az előadásokra ültem be, majd később az ott folyó munkában is tudtam segíteni.

agora3     agora4     agora5     agora6
Ha Te is ellátogatsz ide, akkor azt fogod tapasztalni, hogy az élményközpont legnépszerűbb része az Interaktív tér. Itt olyan eszközöket próbálhatsz ki, amelyeknek a működése valamelyik természettudományon alapul. Kipróbálod az eszközt, megnézed, hogy mi történik, a jelenség magyarázatát pedig egy táblán találod. Ebben az a jó, hogy te tapasztalod meg a jelenséget, és így anélkül tanulsz, hogy egy tankönyv felett görnyednél órákig.
Az Agórában persze mást is találsz az Interaktív téren kívül. Vannak itt különböző termek, laborok és egy planetárium is, sőt nemrég az intézmény egy VR(1) bázissal is bővült. Itt különböző kísérleti bemutatók és foglalkozások vannak, a planetáriumban pedig teljeskupolás filmeket vetítenek (Ezek csillagászati témájú filmek, amelyek 360 fokban vesznek körül.). Ezek a dolgok megint csak azért jók, mert a saját szemeddel győződsz meg mindenről, így a tanulás élményszerű.
És ha már a tudomány rabja vagy, akkor jelentkezhetsz valamelyik Agóra-klubba is. A robotika klubok mellett két természettudományos klub közül választhatsz.
Ha pedig nyáron sem akarsz unatkozni, gyere táborba!
Az Agóra kiemelt tudományterületei a hidrobiológia, a botanika, az orvosbiológia, a fizika, a kémia, a csillagászat, a környezettudomány és a robotika. Te is biztosan megtalálod a kedvencedet, ahogy én is (hidrobiosz).
Az Agóra célja megmutatni az embereknek, hogy a tudomány nem elvont dolog, hanem igenis ott van a mindennapi életünkben. Szeretnének arra is rávilágítani, hogy a természettudományos tárgyak nem fogalomírós, magolós tantárgyak, hanem izgalmasak és érdekesek. És nem utolsó sorban a fiatalokat is szeretnék a természettudományos tárgyak felé terelni.
Szerintem nagyon jó, hogy van egy ilyen hely Debrecenben. Én itt vagyok igazán önmagam, és amellett, hogy új dolgokat tanulhatok meg, már nem egy barátságot kötöttem, jelenleg pedig könyvet írok az Agóráról.

Látogassatok el ide, higgyétek el, megéri!agora9

 

Németh Liza Szófia 7.b.

 

 

A képek forrásai:

http://www.agoradebrecen.hu/   (és néhány saját kép)
(1): virtual reality-virtuális valóság

Zánka

Az egyik szerdai napon, amikor erkölcstan órán kinyitottuk a könyvünket, örömmel vettünk észre egy sárkányhajózást ábrázoló képet. Mivel mostani osztályfőnökünk nem velünk élte át a zánkai táborozást, felidéztük neki legkedvesebb emlékeinket. Ez a téma továbbgyűrűzött az osztály többi tagjához is, majd kikötött Győrösi Zsófinál, aki saját élményeit hozzátéve az alábbi fogalmazást írta. Természetesen akadtak olyan részletek is, amelyeket bölcs krónikásunk inkább a szájhagyomány útján való terjedésre ítélt… Ajánljuk az írást mindenkinek, aki részt vett a táborban, és reméljük, hogy sokan jókedvvel olvassá(to)k. 

A hatórás út egyórásnak tűnt, mert kitűnő volt a vonaton a társaság.

A szobabeosztásnál igaz, volt némi kavarodás, de végül mindenki elfoglalta a helyét az emeletes ágyak alsó vagy felső szintjén, és már mentünk is a Balatonhoz. A sárkányhajózásnál volt olyan dobos, aki összevissza dobolt, így a többiek nem eveztek egyszerre. A hajó dülöngélt, néha úgy éreztük, hogy mindjárt kiesünk. Miután kiértünk a partra, ruhástul szaladtunk bele a Balaton vizébe, mivel nem volt rajtunk fürdőruha. Csuromvizesen kellett visszakullognunk a szállásra, de nem bántuk.

Másnap kézműveskedtünk és meghallgattunk egy kiselőadást az alternatív energiákról. A két program közti szünetben egy közeli pataknál játszottunk. Este a csillagászati előadás után kimentünk a szabad ég alá és belenéztünk két távcsőbe is. Nagyon érdekes volt látni a Hold kis mélyedéseit, mini vulkánjait, illetve szépek voltak a csillagok is.

Szerdán elmentünk a közeli bazárba és mivel elmaradt a hegyestűi gyalogtúránk, egész nap fürödtünk a Balatonban. Fogócskáztunk, labdáztunk a vízben és még kagylókat is gyűjtöttünk. Láttunk vízisiklót és kiskacsákat is. Amikor visszaértünk a „bázisunkra”, bementünk a minket körülvevő erdőbe. A kanyargós ösvények végén kísérteties házakat láttunk. Körbejártuk a házakat és kisebb rejtett ösvényeket is találtunk. S már kijelenthettük: sikeresen feltérképeztük a területet!

A 4. napon bepótoltuk a túrát és elmentünk a fenékpusztai madárintézetbe ahol kisgólyákat is láttunk. Mivel még maradt időnk, elmentünk a keszthelyi Festetics kastélyba, utána ettünk egy-egy fagylaltot és jégkását. Visszamentünk a szállásra és egy naplemente keretében elbúcsúztunk a Balatontól. Este még sokáig fent voltunk és buliztunk egy nagyot, mert tudtuk, másnap elhagyjuk Zánkát.

Így is lett… Eljött az utolsó reggel, az utolsó tornával, az utolsó reggelivel. Mindenki bevásárolt a közeli bazárban, láttunk kismacskákat az egyik bokor alatt, feladtuk a képeslapokat, amiket még a héten írtunk meg, mindenki felhívta a szüleit, hogy minden rendben és újból vonatra szálltunk.

Mikor megérkeztünk és mindezt elmeséltük, elmosolyodtam, mert az jutott eszembe, mint mindig, amikor visszagondolok erre a kalandra: ez volt életem legjobb, legviccesebb, legizgalmasabb kirándulása!

DSCN0160