Jumanji – Vár a dzsungel

A film izgalmas és poénokkal teli. Korhatára: 12 (12 éven aluliak is megnézhetik csak szülői felügyelettel!)

A történet arról szól, hogy 4 diák valamilyen ok folytán rátalál egy videójátékra, melynek a neve: Jumanji. A különös és régi játék beszippantja őket. Vigyázniuk kell, mert a hatalmas dzsungelben sok veszély leselkedik rájuk. Így sok megpróbáltatás után hazajutnak. Vagy mégsem?

jumanji01

Főszereplők:
jumanji06    jumanji05    jumanji04    jumanji02    jumanji03

A képek forrása:
https://www.mafab.hu/movies/jumanji-274269.html
https://www.kinobox.cz/film/434469-jumanji-vitejte-v-dzungli/fotogalerie/plakaty/foto_216160
(Review) Jumanji: Welcome to the Jungle

Hűse Petra 5.a

A paralimpikonok

„A lehetetlen határán – magyar parasportolók” című dokumentumfilm megnézése indított a következő írásra. A Szekeres Pál, Becsey János, Dani Gyöngyi, Engelhardt Katalin és Ráczkó Gitta életébe való bepillantás napokig foglalkoztatott. A film képileg is óriási élményt adott, nem csak a mondanivalója fogott meg.

Gondolkoztál már valaha azon, hogy mik a korlátaid? Vagy érezted már, hogy valamire képtelen vagy? A parasportolók mind valamilyen oknál fogva korlátozottak egy ép és egészséges emberrel ellentétben. Ők minden egyes reggel, amikor kinyitják a szemüket, rájönnek, hogy mások, mint az átlag, hogy nem élhetik egy átlagos ember életét.

Mikor megsérülsz csupán egy bokaficam vagy izomhúzódás miatt, a lehetőségeid bekorlátoznak. Milyen lehet nap nap után úgy élni, hogy nem edzhetsz, futhatsz vagy játszhatsz a barátaiddal, hanem nyugton kell maradnod és figyelni, ahogy a világ nélküled is megy tovább? A paralimpikonok tesznek azért, hogy ne porszemként sodródjanak az élet útjain. Új és új határokat állítanak fel. Pedig sokan nem nézik ki ezekből az emberekből azt a hihetetlen akaratot, amivel a paralimpiára kijutnak fél karral, fél lábbal, ha kell, de teljes és ép lélekkel.

El tudod képzelni, mi lenne, ha egy reggel hirtelen úgy ébrednél, hogy nem vagy képes mozogni? Őrjöngenél a tehetetlenségtől, vagy egyszerűen felemésztene az önsajnálat. Azonban ha erős a szíved, akkor a céljaidnak csak a csillagos ég szabhat határt. Erre példák a paralimpikonok. Mindegyiküknek van egy saját története, de egyvalami közös bennük: az akarat, hogy a jelenlegi helyzetükből is kihozzák a maximumot.

Emlékszel, mi járhatott a fejedben, amikor kerekesszékes embert láttál? Sokan szánakoznak, vagy elfordulnak, hogy ne kelljen látniuk a sérült embert. Jusson eszedbe, hogy ő szenved eleget amiatt, amilyen, de a környezete még tudja fokozni benne ezt az érzést. Milyen őrlődés lehet olyan gondolatokkal élni, mint például az, hogy „én nem kellek senkinek” vagy hogy „ennél még a halál is jobb lenne”? El sem lehet képzelni, min mennek keresztül.

Viszont aki megbékél a tényekkel, bebizonyíthatja, hogy kerekesszékben is lehet teljes életet élni. A paralimpikonok letettek arról, hogy egyszer meggyógyulnak, de az útjuk koránt sem itt ér véget, hanem inkább itt kezdődik. A rehabilitáció, ahol olyan keményen dolgoznak, hogy megerősödjenek testben és lélekben, majd a kemény edzések és végül a magánélet. Ezek az emberek a megnézett film szerint sokkal boldogabb és teljesebb életet élnek, mint jónéhány egészséges társuk. Sikerül az életben meglátniuk azokat az apró örömöket, melyeket mi talán észre sem veszünk.

Ők már letettek valamit az asztalra, és itt az ideje, hogy mi, akik nem vagyunk ilyen nehéz helyzetben, segítsük és tiszteljük őket!

Ne feledd! Az élet kiszámíthatatlan, és nem tudhatod, mikor találod magad hasonló helyzetben. A legtöbb sérült ember lehetetlennek látja a családalapítást a helyzete miatt, de nem kell aggódni! Mert vannak, akik meglátják a belső szépséget és átsiklanak a külsőségeken.

Gondolkozz el azon, hogy Te mennyire vagy kitartó! Válaszd példaképnek a paralimpikonokat, akiket igazi hősöknek tekinthetünk. Mikor egy világ áll velük szemben, a sok gond, az érzelmek, a hátrányok, akkor felemelik a fejüket, és hősiesen végigmennek az akadályokon. Nem foglalkoznak a múlttal és az átélt fájdalmakkal, hanem csak a jövő felé menetelnek.

Szentesi Boglárka (8.b osztály)

A vikingek

A vikingek a mai Skandinávia területén éltek. Az ő leszármazottaik a mai norvégok, svédek, dánok. Főleg földműveléssel foglalkoztak, azonban a VIII. század elején egy meteorit becsapódás miatt 14 évig porfelhő takarta el a Napot előlük. Emiatt a lakosság és a falvak 1/3-a elpusztult. Ez az esemény megjelenik a mitológiájukban is, a Ragnarök, vagyis az Istenek végzetének kezdeteként. Amikor eloszlott a porfelhő, a viking hadurak az elszegényedett lakosságból toboroztak maguknak katonákat. Majd a kihalt területeket elkezdték birtokba venni, és amikor már nem volt üres földterület, portyázni indultak. Először csak az Északi-tenger partvidékeit fosztogatták. Később, a IX. században, amikor már eléggé megerősödtek a vikingek, több irányba is nagy felfedező hajóhadakat küldtek szét. Egy-egy hajóhad akár 250 hajóból is állhatott. Eljutottak Bizáncig, és kereskedtek is az ott élőkkel, valamint a császárok, akiknek megtetszett a vikingek bátorsága és hűsége, megalapították belőlük a Varég gárdát, ami az uralkodó „testőrsége” volt. Felfedezték Grönlandot és Észak-Amerika egy részét is.

viking_hajo

(kép forrása: http://vikingvilag.blogspot.hu/2017/04/a-viking-hajok.html)

Az utóbbi tényt alátámasztja, hogy amikor 1519-ben Hernán Cortés spanyol konkvisztádor a Yucatán-félszigeten partra szállt, az akkori aztékok Quetzalcoatl utódjának tartották, aki szárnyas hajókkal jött a földjükre és vörös szakállt viselt. És mikor elment, megígérte, hogy egyszer még visszatér.

terkep

A térkép ábrázolja a skandinávok lakta területeket a

 barna 8. században
 piros 9. században
 narancs 10. században
 sárga 11. században
 zöld A vikingek által fosztogatott területek (forrás: Wikipédia)

A 11. században megtámadták az akkoriban kisebb királyságokra osztott Angliát, és sikerült elfoglalniuk a középső részét, ahol meg is telepedtek, és virágzó közösségeket hoztak létre.

Beszélnünk kell még a viking bíróságok működéséről is. Ez két fő részre oszlott: a thingre és az althingre. A thingnek és althingnek nem volt állandó székhelye, tagjai születés vagy tett jogán kerülhettek bele, a thing komoly ügyekben hozott döntéseket, az althing volt a kisebb bűnökről döntő tanács. A vikingek leszármazottai ma is közöttünk élnek, a skandináv országokban ma is őrzik az őseik hagyományait. Például csatajeleneteket játszanak el korhű jelmezekben, szokásokat, szertartásokat elevenítenek fel.

Remélem, ezzel a rövid cikkel sikerült felkelteni a vikingek iránti érdeklődéseteket, és esetleg a korábban kialakult rossz véleményetek is megváltozik ezekről az emberekről.

Csatári Attila Máté 5.a

(forrás: National Geographic 2017)

1 2