Versmondó verseny a felső tagozatosoknak

„Szállj költemény, szólj költemény
mindenkihez külön – külön,” (József Attila)

Egy másik klasszikus, Kányádi Sándor pedig azt mondta: A vers az, amit mondani kell.

Ezekkel a szavakkal köszöntötte a résztvevőket Licska Józsefné Kati néni könyvtárostanár a felsősök számára meghirdetett versmondó versenyen. A tematikus évünkhöz kapcsolódva olyan verset kellett választani, amely a szeretetről, boldogságról, lelki békéről szól.

Kányádi Sándor szavai sok gyerekhez eljutottak, amit a résztvevők népes tábora bizonyított. Hiszen a versmondóé a legfontosabb szerep: általa jut el a hallgatóhoz a szerző üzenete, gondolatvilága. A versmondó segít abban, hogy a hallgató azonosulni tudjon az elmondottakkal. – adta át a szót Kati néni a versmondóknak.

A verseny legizgalmasabb pillanata természetesen az eredményhirdetés volt.

Az 5-6. évfolyam díjazottai:

  1. Szemenyei Sámuel Barnabás
  2. Csiszár Anna
  3. Lányi Anna
  4. Különdíjat kapott Márta Áron (5. osztály)

A 7-8. évfolyam díjazottai:

  1. Toldi Lőrinc
  2. Márta Anna
  3. Radácsi Gréta
  4. Különdíjat kapott Nemes Petra (7. osztály)

Gratulálunk a nyerteseknek és valamennyi résztvevőnek!

Köszönjük a zsűri – Császárné Sólyom Judit, Magyar Sára és Nagy Attiláné Babi néni tanárnők, – valamint a felkészítő tanárok – Almássyné Oláh Krisztina, Takács Ildikó, Vajdics Zsuzsánna tanárnők és Horváth Attila tanár úr – munkáját!

Várunk Benneteket jövőre is!

Toldi Lőrinc 8.b

Környezeti nevelés és lelki egészség – a 4.a osztály év eleji „csapatépítő” programjai

Az augusztus utolsó napján megrendezett hangulatos tanévnyitó ünnepség után Henike nénivel elhatároztuk, hogy a szeptembert is jó kedvvel fogjuk kezdeni. A szülők segítségével az első tanítási napon közös svédasztalos reggelivel indítottuk a napot hétfőn reggel. A padokat összetolva megterítettünk, és hamar terülj-terülj asztalkámmá változott a tanterem! A vidám falatozás közben mindenki oldott hangulatban számolt be a nyári élményekről. Kiderült, hogy az osztály tanulói közül sokan a vakáció alatt is tartották a kapcsolatot, volt sok közösen megélt kaland!

Lassan beindult a komoly tanulás is, de hogy ne legyen annyira megterhelő az átállás a nyári lazítás után, az egyik környezetismeret órát a piacon töltöttük. A zöldségeket és gyümölcsöket testközelből ismerhették meg a negyedikesek, miközben vidám beszélgetések is zajlottak a kofákkal:

-Néni kérem, a tojás zöldség vagy gyümölcs? (ha-ha-ha)

A megfigyelt zöldségeket és gyümölcsöket projektóra keretében csoportmunkában tanulmányozták a gyerekek, majd szép és ötletes tablókat is készítettek róluk.

A következő környezetismeret órán gyümölcssalátát készítettünk. Nagyon sok finom és különleges gyümölcs került elő a táskákból: alma, körte, szőlő, gránátalma, mandarin, szilva, banán… Volt, aki még magvakat is hozott, így dió-és mogyoró, mandula darabkák, valamint mazsola is került a salátába. Érdekes módon most mindenki szívesen végezte a konyhai teendőket, sokan hámozták és szeletelték a gyümölcsöket, mások a magokat szedegették ki, illetve a lányok az adagolást, tálalást is szívesen végezték. Persze voltak egyéni kívánságok is:

-Én nem szeretem a mazsolát!

-Nekem ne tegyetek bele gránátalmát!

A falatozás után a „romeltakarítást” is meg kellett csinálni, ekkor már kicsit lanyhult a lelkesedés…. A közös munka élménye és a finom ízek emléke megmaradt, jó érzés volt az együtt elkészített salátát közösen elfogyasztani.

Kovácsné Szabó Judit

gyümisali

(A képre kattintva további képek érhetők el.)

Egy nap a Tisza-tavi Ökocentrumban – a 4.a osztály őszi tanulmányi kirándulása

A harmadikos és negyedikes környezetismeret tananyag témája nagyon közel áll a gyerekekhez. Mindenki szereti az állatokat, szívesen barangol a vízparton, van, akinek a horgászás a hobbija. Ezért gondoltuk Henike nénivel, hogy tanév elején ellátogatunk a poroszlói vízi sétányra és ökocentrumba. Harmadik osztályban ismertük meg a víz és vízpart állat-és növényvilágát, negyedik osztályban pedig a körülöttünk élő állatokról is fogunk tanulni. Ezt a sok élőlényt testközelből is szemlélhetjük Poroszlón, hisz a vízi élet mellett nagyon sok állatot is meg lehet nézni a hatalmas területen.

Szerencsénkre szeptember 17-én, a kirándulás napján ragyogó napsütés és meleg időjárás fogadta osztályunkat Poroszlón. A buszozást is élveztük, de az külön élmény volt, hogy a vízi sétányra behajózva mindenki vezethette egy szakaszon a motorcsónakot. A pallókon sétálva szemlélhettük a megelevenedett tankönyvet, láthattunk közelről nádat, gyékényt, hínárnövényeket, ártéri fákat, és nagyon sok szép madarat. Utunkat az Ökocentrumban folytattuk, ahol lehetőség volt a kormoránok etetésére, megfigyeltünk sok vízimadarat, és láttunk közelről kisebb-nagyobb emlősöket is. A kecskéket meg is lehetett simogatni, szinte egy tanyán éreztük magunkat. A kinti program után benn néztük meg az akváriumokat, valamint az erdő éjszakai életét. Egyik-másik állat annyira rejtőzködött, hogy csak a szemfülesek vették észre a levelek, ágak között megbúvó békákat, siklót, szalamandrát.

Miután alaposan megfigyeltünk mindent, a busz indulásáig maradt idő szabadon futkározni, mászókázni a játszótéren. Egy jó hangulatú, tartalmas nap után este fáradtan érkeztünk meg az iskolába, ahol a szülők már izgatottan várták a kis csapatot.

Kovácsné Szabó Judit

 

Tisza-tavi_Ökocentrum_külső

(A képre kattintva további képek érhetők el.)

1 2